8 november 2023

Wandelen met Eimert

Wandelen met Eimert

Rond half twee vertrokken wij met Eimert voor een rondje Millus. Niet zo maar een rondje want wij gingen bever-burcht(en) kijken en ook waar dassen verblijven. Als je al weet dat zowel bevers als dassen niet op de openbare weg mogen komen, dan raad je al waar we gingen wandelen. We hadden gelukkig allemaal goede schoenen aan, om op de drassige ondergronden te kunnen lopen. Want wat was het nat overal. Het eerste wat Eimert liet zien was een eik met een grote knoest eronder. Hij vertelde ons dat dit een oude geënte eik is. Nu op naar de bever burcht, onderweg er naar toe konden wij beversporen zien. Een beverburcht is een imposant bouwwerk. Meestal wordt zo’n burcht op het vasteland gebouwd, met een gang die vertrekt aan de oever (onder water) en uitmondt in een groot ‘nest’ van takken en planten, bijeengehouden met modder. Bij een beverburcht aangekomen (zie foto op website) vertelde Eimert hoe een gangenstelsel van een bever kon lopen en hij ook heel wat schade kon aanbrengen. Landbouwvoertuigen die ineens schuin gingen hangen daar de grond onder hun in stortte. Eimert vertelde aan één stuk door hoe mooi de natuur is en als je goed kijkt kun je dus zien waar de bever aangezeten had, maar dat natuurlijk niet alleen ook maar ook de diversiteit van bomen, struiken, bloemen (dit werd al moeilijker natuurlijk, gezien de jaargetijde) et cetera. We hadden een heerlijke pauze stop bij Eimert in het bos, waar we verwelkomt werden door Franka met een heerlijk bramenlikeurtje. Koffie/thee met koek en voor iedereen een stoel en dat midden in een bos (we moesten weer vertrekken anders zaten we er nu nog, zo heerlijk). Na de pauze waren de dassen verblijven aan de beurt. Ik heb ze niet geteld maar er waren er veel. Eimert legde uit dat een “das” zijn kuil uitgraaft en het zand dan naar links en rechts schuift. Een vos daarentegen maakt een zandhoopje. We liepen dwars door het bos en moesten goed kijken waar we konden lopen, heuvels, kuilen, takken, boomstammen. Bekijk de foto’s eens bij de fotoalbums en je zult zien, dat we eigenlijk nauwelijks hierop letten. Conclusie loop eens door het bos. Eimert en Franka kei bedankt voor deze mooie en leerzame middag.

Wim